2014. október 20., hétfő

Hogyan kerüljük el a szem szárazságát?


A mai korban mindig kitesszük valaminek a szemünket: nyáron a légkondicionáló, télen a fűtés okozta száraz levegő miatt alakulhat ki szemszárazság, és a képernyő előtt töltött időről még nem is ejtettünk szót. Most, a fűtött lakásokban és irodákban újra fokozódhatnak a tünetek, ezért megvizsgáljuk, mit lehet tenni a szem megóvása érdekében.

Hogyan kerüljük el a szemszárazságot? Használjunk szemcseppet!

Míg korábban leginkább a 40 év fölötti nőknél jelentkezett a szemszárazság problémája, ma – főként a számítógép, a televízió előtt töltött idő és a klímaberendezések miatt – minden harmadik ember küzd a szem viszketésével, bepirosodásával járó szárazsággal.

Szemfelszínünket könnyfilm borítja, mely biztosítja a kellő nedvességet, a szaruhártya oxigén- és tápanyagellátását, és eltávolítja a szembe kerülő idegen anyagokat is. A könnyfilmnek emellett védőfunkciója is van: normális esetben megóvja szemünket a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben.

A könny folyamatosan termelődik, amit pislogással oszlatunk el a szem felszínén – átlagosan 3-4 másodpercenként pislogunk, ami elegendő ahhoz, hogy megfelelő ellátásban részesítsük a szaruhártyát. Ha sokáig mereven nézzük a monitort és elfelejtünk pislogni, idővel elkezd égni és viszketni a szemünk, homályossá válhat a látásunk. Németh Jánost, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanárát az Index kérdezte a problémáról: elmondása szerint az sem mindegy például, hova tesszük a monitort. A szakember azt tanácsolja, hogy inkább lefelé nézzünk, ellenkező esetben nagyobbra nyílik a szem, és nagyobb területen párolog a könny.

A szemszárazság ellen az óránkénti szempihentetés, a pislogásra való odafigyelés is segíthet, de a patikában vény nélkül kapható műkönny is enyhítheti a tüneteket.

Ahogy arról az Index írása is beszámol, a szemszárazság másik kiváltó oka a szemhéjszéli mirigyek nem megfelelő működése lehet. Ezek a mirigyek olajos folyadékot termelnek, ez felelős azért, hogy a könnyfilm a szem felületén maradjon. Ha ez besűrűsödik, ugyanúgy száraznak érezhetjük a szemünket, annak ellenére, hogy folyamatosan könnyezünk. A mirigyek nem megfelelő működése esetén a meleg vizes borogatás javasolt. „Ez a borogatás negyed óra alatt segíthet, és a frissen termelődő olaj valószínűleg már nem dermed meg” – fogalmazott Németh János, aki a szemhéj masszírozását is ajánlotta, hogy az elfolyósodott váladék ki tudjon ürülni a mirigyekből.

A fűtésszezonban gyakran szárazabbá válik a szoba, ezért ügyeljünk a megfelelő páratartalomra is: az ideális a 40-60%-os páratartalom lenne. Emellett belsőleg is gondoskodnunk kell a folyadék pótlásáról: elcsépelt ugyan, de fokozottan figyeljünk oda arra, hogy napközben megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk.

Szemszárazság esetén a kontaktlencse-folyadékot is érdemes körültekintőbben kiválasztani. Ahogy arról korábbi bejegyzésünkben is írtunk, vannak ápolófolyadékok érzékeny szeműeknek is. Ezek az oxidatív folyadékok több baktériumot és gombát képesek elpusztítani (amik szemszárazság esetén nagyobb mennyiségben fordulhatnak elő a szem felszínén), de esetükben minimum hat órán keresztül áztatni kell a lencsénket.

EyeContact PURE kontaktlencse ápolófolyadék

Akárhogy is próbálkozunk megőrizni szemünk egészségét, szemüveget, illetve kontaktlencsét nélkülözőknek is érdemes időnként ellátogatni szakemberhez – azoknak pedig, akik kontaktlencsét viselnek, félévente ajánlott az orvosi vizsgálat.

 Szemszárazság elkerülése végett hasznájon megfelelő ápolófolyadékot!


Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!