2013. december 19., csütörtök

A kontaktlencse átmérője


A szemünk és a kontaktlencse mutatóit tekintve sok adatot górcső alá vettünk már, de még nem esett szó a kontaktlencse átmérőjéről. Mit kell tudni erről az értékről, és mit befolyásol?

A kontaktlencse átmérője fontos érték? Számít egyáltalán amikor kontaktlencsét vásárolunk?


Cikkünk elején vessünk pár pillantást a kontaktlencse történetére! Ki hinné, hogy a híres filozófus és természettudós, René Descartes már a 17. században gondolkodott egy üveglencséről, melyet a szemre helyeznének. A kivitelezésig azonban két évszázadnak kellett eltelnie: ekkor Adolf Eugen Fick és August Müller ötletei alapján készültek el az első üveg kontaktlencsék. És itt jön az első megdöbbentő adat: ezek a lencsék 23 mm-es átmérővel rendelkeztek!

Később, 1939-től ez a szám 10 mm-re csökkent, viszont mivel akrilüvegből készültek, a szem oxigénellátása még nem volt megoldott. Az 1970-es években dr. Győrffy István és Heinrich Wöhlk is készítettek kemény műanyag lencséket, a lágy hidrogéllencse pedig Otto Wichterle nevéhez fűződik. Az első, jobb légáteresztést biztosító kontaktlencsék 1976-ban kerültek forgalomba.

A kontaktlencse átmérője mostanra beállt egy nagyjából adott tartományba: a kemény kontaktlencsék 8-10, a lágy kontaktlencsék 12-16 mm-es átmérőjűek. A kemény lencsének ugyan nagyobb az oxigénáteresztő képessége, viszont anyaga miatt kevésbé komfortos, mint a lágy kontaktlencse, mely észrevétlenül simul a szemünkre anélkül, hogy “idegen”, zavaró érzést keltene. 

A lágy lencsék előnye ezzel szemben, hogy anyaguknak köszönhetően rugalmasan, tökéletesen illeszkednek a szaruhártyára. (Ezért is van szükség új típusú, korábban még nem hordott kontaktlencse vásárlása előtt minden esetben szakorvosi vagy optometrista vizsgálatra, mely során a szakember megvizsgálja szemünket, és az értékekhez mérten választja ki a nekünk tökéletesen megfelelő lencsét.) A lágy kontaktlencse a nagyobb átmérő miatt a nyitott szem szemhéja alá is illeszkedik, kevésbé mozog, ezáltal biztosabban helyezkedik el a szemfelületen, kényelmesebbé téve a viseletét.

A kontaktlencsék átmérője típusonként eltérhet egy-két tized milliméterrel, ami legfeljebb komfortérzetünket befolyásolja, de ennél a mérettartománynál ez nem számottevő. Mivel szemünk adott paraméterekkel rendelkezik, a legfontosabb a görbület figyelembe vétele ─ rossz görbületű lencse viselése akár károsodást is okozhat.

Esztétikailag csak a ColorVUE Babaszem lencsék esetében van jelentősége az átmérő méretének, ezek általában 14 mm-t meghaladó átmérőt (dia) mutatnak, ami elengedhetetlen a tökéletes fedés miatt. Ezek a kontaktlencsék akár nullás dioptriával is kaphatók, így akár hétről hétre más szemszínnel léphetünk utcára.

ColourVUE Babaszem, nagy átmérővel rendelkező kontaktlencsék az eOptika.hu kontaktlencse webboltban
ColourVue Babaszem Cool kék kontaktlencse

Honlapunkra kattintva kedvezményesen rendelheted meg “hagyományos”, dioptriás lencsédet, de színes kontaktlencsék között is kedvedre válogathatsz!
 Kontaktlencsék széles választékban 30-50% kedvezménnyel!

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!