2014. szeptember 12., péntek

A kontaktlencse minőségének ismérvei


Ha kontaktlencsét szeretnénk választani, a szakoldalakat böngészve különböző számokkal találkozunk, melyek között ember legyen a talpán, aki kiigazodik. Cikkünkben összefoglaljuk a kontaktlencsék főbb jellemzőit, hogy segítsünk megérteni az egyes értékeket.

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Ismerjük meg a kontaktlencsék legfontosabb jellemzőit!

Nem minőségi, de fontos szempont a kontaktlencse szilárdsága, mely alapján kemény, lágy, valamint hibrid lencsékről beszélhetünk. A kontaktlencse alapanyaga ugyan fontos szerepet játszik abban, hogy mennyire képes átereszteni az oxigént, a kérdés ennél mégis bonyolultabb. A lágy („hidrofil”) kontaktlencsék fő összetevője a víz, ennek köszönhetően valóban lágyak maradnak, szépen illeszkednek a szemre, és nedvesen is tartják azt. Ezenkívül olyan vékonyak, hogy képesek átereszteni az oxigént, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szaruhártya és a szem egészséges maradjon.

Ebből az következhet, hogy a magas nedvességtartalom előfeltétele a magas oxigén-áteresztésnek, de ha a kontaktlencsék legújabb típusát, a szilikon-hidrogél alapú lencséket vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a nedvességtartalmuk alacsonyabb, ennek ellenére sokkal több oxigént eresztenek át a hagyományos lágy társaiknál. Ennek köszönhetően ezek a lencsék akár harminc napon és éjszakán át is viselhetők anélkül, hogy le kéne venni a szemről. Az Avaira lencsékre is jellemző Aquaform a Cooper Vision által kifejlesztett alapanyag, természetes úton nedvesíti a szilikon-hidrogél lencsét, ami hatékonyabb oxigénszállítást eredményez, megköti a vízmolekulákat, ezáltal tartva nedvesen a szemet és a lencsét egyaránt.

Hasonlóan szilikon-hidrogél kontaktlencse a Biofinity is, ami abban különbözik Aquaform társától, hogy a magas szintű oxigénáteresztő-képességét magas víztartalommal kombinálja.
Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Biofinity kontaktlencse

A kemény kontaktlencsék kisebb átmérőjük miatt jobban mozognak a szemfelszínen, így biztosítják a szaruhártya oxigénfelvételét. Légkondicionált vagy füstös helyen nem száradnak ki olyan hamar, viszont tény, hogy könnyebben elmozdulnak, mint a lágy lencsék, így sportoláshoz pl. kevésbé ajánlott ez a típus.

A legfontosabb értékek tehát a víztartalom és az oxigén-áteresztés, de a kontaktlencséknél, a napszemüvegekhez, szemüvegekhez hasonlóan UV-szűréssel is találkozunk, ami a mai sugárzások mellett nem elhanyagolható szempont.

Mindezek mellett a lencse tisztítását is hangsúlyozni kell, mivel a kontaktlencse felszínén megjelenő apró szennyeződések is gátolhatják az oxigén-áteresztést.

Látogasson el weboldalunkra, ahol az egyes típusoknál az adott kontaktlencse összes ismérvét megtalálja.

Rendeld kontaktlencsédet az eOptika.hu webboltból!

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges



Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!