2013. szeptember 27., péntek

A kontaktlencse felhelyezése és eltávolítása


A kontaktlencse felhelyezése
A kontaktlencse felhelyezése
A kontaktlencse használata számos kérdést vet fel. Kezdjük az elején: hogyan helyezzük fel, és hogyan vegyük ki a lencsénket?

Először úgy érezzük magunkat a tükör előtt, mint az első bálozók, de nincs ok az izgalomra, az első „szembe nyúláson” is csak egyszer kell átesni. Pár alkalom után pedig olyan rutinnal kezeljük a kontaktlencsénket, mintha fogat mosnánk.

A kontaktlencse felhelyezése


Mielőtt elkezdenénk foglalkozni a részletekkel, íme az első fontos teendő: kézmosás! Vannak keményvonalas fórumok, ahol a szappan összetételét és a törölköző anyagát is meghatározzák – valójában egy alapos kéztisztítás mindenki számára evidencia. A törölköző csak annyiban lényeges, hogy ne legyen bolyhos, hogy az apró szöszök ne vándoroljanak a tiszta ujjunkról a lencsénkre.

Ha ezen túlestünk, vegyük ki az egyik lencsét (lehetőség szerint mindig ugyanazzal kezdve) a tokból, és a tenyerünkben tartva mossuk le pár csepp folyadékkal. Ha esetleg a tok falára tapad a lencse, semmi esetre se próbáljuk leszedni, inkább a kupakot visszatekerve kicsit rázzuk meg a tokot, így a nedvességtől szakadás nélkül elválik a felülettől. A kontaktlencse akkor áll jól, ha szép íves. Ha pereme van, mint egy tányérnak, akkor kifordult, és vissza kell fordítani a megfelelő helyzetbe.

Helyezzük a mutatóujjunkra a lencsét, a középső ujjunkkal pedig húzzuk le az alsó szemhéjunkat – eközben a másik kezünkkel emeljük meg a felső szemhéjunkat – és tegyük a lencsét a szemünkre (és nem a szemünkbe). Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan pislogjunk párat, és forgassuk körbe a szemünket! Különösen akkor legyünk óvatosak, ha légbuborékot látunk a lencse alatt, mert ilyenkor még könnyen leesik a szemünkről.

Hölgyeknek fontos lehet a szemfestés, ezt mindig a lencse felhelyezése után tegyük, ellenkező esetben könnyen kerülhet szennyeződés a kontaktlencse alá, ami később komoly következményekhez vezethet.

A kontaktlencse levétele


Az eltávolítás sem óriási feladat (de eleinte tartózkodjunk a hosszú körmöktől!): a kötelező kézmosást követően töltsük fel friss tisztítófolyadékkal a tokot. Az egyik kezünkkel húzzuk fel a szemhéjunkat, a másik kezünk középső ujjával az alsót, majd a mutató- és hüvelykujjunkkal összecsípve vegyük le a lencsét a szemünkről, és tegyük a friss folyadékba. A sminket ez után mossuk le a szemről!

Fontos, hogy mindig legyen otthon friss, kontaktlencse-ápolófolyadék, és ne használjunk lejárt szavatosságú termékeket! Ha kontaktlencse folyadék nélkül tároljuk a lencséket, akkor kiszáradnak, nem lesznek képesek friss ápolófolyadék ellenére sem regenerálódni, és el kell dobnunk őket. A napi lencsét használat után dobjuk ki, a többinél figyeljük a naptárat, hogy ne hordjuk túl a lencséket!

Az első pár lencsekivételnél nem árt, ha van velünk egy gyakorlott, kontaktlencsét viselő ismerősünk, aki tud segíteni a kivételben.

Kicsit hosszadalmasnak vagy bonyolultnak tűnhet ez a procedúra, de pár alkalom után pillanatok alatt menni fog! Az alábbi videó számos praktikával segíti a technika elsajátítását:


Kontaktlencsék jó áron! Most vásárold meg szuper kontaktlencsédet az eOptika.hu kontaktlencse webboltban

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel:

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára

Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!