2013. szeptember 10., kedd

A kontaktlencse görbülete - Mit is jelent a BC érték?


Sok kontaktlencsés nem tudja, hogy a szemvizsgálatot követően milyen adatok figyelembevételével dolgozik a kontaktológus – a görbület az egyik elengedhetetlen érték. A BC rövidítést látva – a multik és az angol szakzsargon világában – rögtön egy business case jelenik meg a szemünk előtt (jobb esetben persze Bacardi kólára is gondolhatunk, bár akkor jelen bejegyzésben a kettős látásról kellene értekeznünk), de most tekintsünk el az üzleti tervtől. Nézzük meg, mit jelent a kontaktológus által szignózott vizsgálati lapunkon a BC rövidítés!

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - BCG érték
A kontaktlencse gyártók több helyen is jelzik a dobozon a kontaktlencse görbületét, a legtöbb esetben BC rövidítéssel

Ma már annyiféle kontaktlencse közül választhatunk, mintha egy cipőboltba mennénk vásárolni: választhatunk kemény és lágy lencsék közül, elgondolkodhatunk, milyen gyakran szeretnénk cserélni, sőt, már a színes lencse sem kuriózum. Ahogy a láb nagysága, formája, úgy a szem mérete és értékei is eltérők – a szem és a kontaktlencse különböző adatai mellett (pl. dioptria, átmérő, cilinder, cilinder tengelye stb.) van még egy elengedhetetlenül fontos és személyre szabott adat: a bázisgörbület (base curve - BC), melynek értéke azt mutatja, hogy a lencse milyen mértékben illeszkedik a szaruhártya felületéhez. Mivel a szem geometriája egyénenként eltér, semmiképpen nem érdemes vizsgálat nélkül kísérletezni a lencsékkel.

Azt laikusként is könnyen észrevehetjük, ha a szemünkhöz képest túl nagy görbületű a lencsénk: azon kívül, hogy kényelmetlen, minden pislogáskor instabil képet ad viselőjének. Emellett könnyen előfordulhat, hogy egy rossz mozdulat hatására kiesik, és órákig tapogathatjuk a járólapot a fürdőszobában, az apró műanyag korong után kutatva. Mondhatnánk, hogy ez a szerencsés verzió – hiszen egy koncerten például kevesebb a valószínűsége annak, hogy a kutatómunkát siker koronázza –, de az igazság az, hogy ha a lencsét leejtettük, akár fertőtlenített padlóról vettük fel, akár a táncparkettről, a fertőzésveszély miatt a lencsét még letisztítása után sem szabad visszatenni!

A túl szűk lencse amellett, hogy kényelmetlen viselet (és az esetleges újabb beruházásnál) komolyabb gondot is okozhat. A szemünk ívénél kisebb görbületű lencse ugyanis akadályozza a lencse és a szaruhártya közötti megfelelő könnyáramlást, ami a szennyeződések és a leváló hámsejtek szabad távozását segíti elő.

Míg egy cipő vásárlása után legrosszabb esetben is azzal kell csak számolni, hogy feltörheti a lábunkat, a kontaktlencse-választást soha nem ejthetjük meg pár perces önálló keresgélés után. Az optikusnál minden esetben vizsgálat és egy próbaillesztés előzi meg az új lencse kiválasztását, mert a tökéletes illeszkedés, amit a görbület figyelembevételével érünk el, nemcsak a kényelmet, de szemünk épségét és egészségét is befolyásolja.

A legnagyobb kontaktlencsegyártók termékeit kínáljuk, kedvező áron, gyorsan szállítjuk

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel:

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!