2013. november 17., vasárnap

A kontaktlencse-túlhordás veszélyei


Miért fontos megfelelő gyakorisággal a kontaktlencse cseréje?


Internetes fórumokat böngészve az egyik leggyakoribb, kontaktlencse-viselésre vonatkozó kérdés a túlhordás veszélyeire keresi a választ. A kockázatokat ismerve valószínűleg többen figyelnék a naptárjukat.

Ha túlhordjuk a kontaktlencsénket, számíthatunk rá, hogy begyullad a szemünk. Ezért a hordási időnek megfelelően kell cserélni a kontaktlencsénket
Ha túlhordjuk a kontaktlencsénket, számíthatunk rá, hogy begyullad a szemünk
A kép forrása: http://www.youtube.com/watch?v=xTzyMdkFZoY 

Ha szemüveg mellett lencse-viselésre váltunk, egynapos, kéthetes, havi (vagy három-, hat havi, illetve éves) típusúak közül választhatunk. Az egynapos esetében egyértelmű a helyzet, hiszen este levesszük és eldobjuk. De mi a helyzet a hosszabb időtartamú lencsékkel?

Először is el kell oszlatni egy téves elképzelést: a kéthetes kontaktlencse pl. nem azért kéthetes, mert folyamatosan annyi ideig hordható! A legtöbb kontaktlencsét legfeljebb 12 órán keresztül tanácsos fent hagyni a szemen, majd eltávolítás után kezelni kell ápolófolyadékkal, és abban kell tárolni órákon/egy éjszakán keresztül (egyfázisú folyadék esetén ez minimum 6 óra).

A szaruhártyának szüksége van oxigénre. A kontaktlencse légáteresztő tulajdonsággal bír, így normális viselés esetén ez nem okoz problémát a szemnek. Viszont idővel, ahogy a lencse öregszik, veszít ebből a képességéből, ebben az esetben a szem sem jut elég oxigénhez. Ilyenkor érezzük azt, hogy viszket, szúr, éget a szemünk, esetleg be is pirosodik, vagy kötőhártya-gyulladás alakul ki. Ezek az enyhe tünetek, és átmenetiek: a lencse eltávolítása után, pár nap pihenővel regenerálódik a szem. Viszont ezt az oxidatív stresszt a szem megjegyzi: ha a szaruhártya folyamatosan károsodik, idővel lehetetlenné válik a kontaktlencse viselése. Súlyosabb esetben a szem szaruhártyája megduzzad, kellemetlen gyulladás alakul ki, ami a látás romlásához is vezethet. A szaruhártya normálisan nem tartalmaz ereket, azonban ha hosszú távon nem jut elegendő oxigénhez, megindul az ereződés.

Emellett azt sem árt észben tartani, hogy a lencse megfelelő tisztítás mellett is egy bizonyos élettartamra van kitalálva. Még ha napi szinten, az előírásoknak megfelelően ápoljuk is, óhatatlanul szennyeződik, és ezek a szennyeződések, valamint a szemből távozó fehérje rárakódik a lencsére, ami kényelmetlenné teheti a viselést, arról nem is beszélve, hogy veszélyes baktériumoknak, gombáknak ad szaporodási lehetőséget. Ezt mutatja be ez a vicces videó is:


A túlhasznált lencse egyik ismérve (ha megússzuk a szemen jelentkező tüneteket), hogy rongálódik a széle, könnyebben elszakad. Ez addig nem gond, míg a kontaktlencse a kukában landol, viszont ha felsérti a szaruhártyát, könnyen okozhat fertőzést, ami akár maradandó látáskárosodáshoz is vezethet.

Ne kockáztass fertőzést, cseréld időben kontaktlencséd!

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára