2014. november 17., hétfő

A kontaktlencse-folyadék használata


Többször találkozunk azzal a kérdéssel, hogy lehet-e műkönnyel vagy vízzel tisztítani a kontaktlencsét. A válasz egyértelműen nem, de hogy miért, az cikkünkből kiderül.

Kontaktlencse-folyadék

A szemüveget szakszerűen mikroszálas anyaggal és spray-vel érdemes tisztítani, de az sem tragédia, ha a (puha!) kendőnk szélével töröljük le a maszatot a lencséről. A kontaktlencse egy fokkal hosszadalmasabb ennél, ugyanis, ha valami kerül a lencsénkre, kisebb procedúrával tudjuk csak megtisztítani. (Nem úgy, ahogy az egyszeri anya, akinek vezetés közben kiesett a lencséje, majd egy gyors benyálazás után visszatette, hogy rendesen lásson.)

Először is nagyon fontos, hogy tiszta kézzel vegyük le és tegyük fel a kontaktlencsét, és a tisztítás mindenképpen kontaktlencse-folyadékkal történjen!

A csapvizet azonnal kizárhatjuk, mert – hiába tisztítják – olyan apró szennyeződéseket tartalmaz, melyek a szemfelszínen komoly problémákat okozhatnak. Egy különösen ellenálló kórokozó például az Acanthamoeba, mely imádja a vizes közeget, és súlyos szaruhárty-gyulladást okozhat a kontaktlencse viselőjénél. Ezenkívül a csapvíz ugyanúgy szárítja a kontaktlencsét, ahogy a bőrt.

A műkönny azért nem felel meg az elvárásoknak, mert arra hivatott, hogy megakadályozza, illetve orvosolja a szem kiszáradását, de hiányoznak belőle azok az anyagok, melyek oldják a kontaktlencsére tapadt szennyeződéseket és a szemhéjszéli mirigyek által termelt olajos folyadékot. Így a baktériumok rajta maradnak a kontaktlencsén, ami szintén fertőződéshez vezethet.

A kontaktlencse-folyadékok ezzel ellentétben olyan összetételűek, melyek egyrészt frissen tartják a lencsét, hiszen segítik a megfelelő oxigénellátást, másrészt a bennük található alkotóelemek tökéletesen tisztítanak, ezzel megakadályozva a fertőzéseket és az ebből fakadó komplikációkat.


EyeContact Pure kontaktlencse-ápolófolyadék

Az ápoló folyadékok sem egyforma összetételűek, ezért érdemes kikérni szakember véleményét, hogy a nekünk kiválasztott kontaktlencséhez melyik termék a legjobb választás. Létezik olyan, amivel elegendő leöblíteni a lencsénket, de van, amit enyhén meg kell dörzsölni, és abban is eltérés lehet, hogy hány órán keresztül kell áznia a kontaktlencsének a folyadékban.

Még egy fontos tartozéka a lencsetisztításnak a kontaktlencsetartó tok. Ennél is érvényes az a szabály, hogy ne tisztítsuk vízzel, és legfeljebb három hónapig használjuk! A kontaktlencsénket mindig cseréljük a hordási idő végén, ekkor a tokot is cseréljük le a lencsével együtt!

Válaszd a kontaktlencsédhez és szemedhez legmegfelelőbb folyadékot, figyelj a részletekre, és éld panaszmentesen kontaktlencsés mindennapjaidat!

 Kontaktlencse-folyadékok érzékeny szeműeknek

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!