2014. július 11., péntek

Hány éves kortól lehet kontaktlencsét hordani?


Gyakran keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy gyermekek hány éves kortól viselhetnek kontaktlencsét. Cikkünkből kiderül, mikortól ajánlott a kontaktlencse-viselés, és mire ez esetben különösen ügyelni.

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Kontaktlencse gyermekeknek

A gyerekek és a kamaszok sokkal aktívabb életet élnek, mint a felnőttek: játszanak, sportolnak, rohangálnak, edzésekre járnak. Ehhez képest még mindig kevésbé elterjedt az, hogy kontaktlencsét viseljenek, annak ellenére, hogy aktív életmód mellett akár biztonságosabb is lehet a szemüvegnél, sőt a periférikus látást sem akadályozza.

Sokan azt gondolják, gyerekkorban még annyit változik a látás és a szemgolyó, hogy nem ajánlott a kontaktlencse viselése. A szem alakjában és méretében azonban nincs sok különbség a felnőttek és a gyerekek esetében, és ma már az eldobható lencséknek és a rendszeres kontrollnak köszönhetően folyamatosan a szem aktuális állapotához igazítják a felírt kontaktlencsét. (Kicsit bizarranak tűnhet, de ez alapján akár csecsemők is viselhetnének kontaktlencsét!)

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Hány éves kortól lehet kontaktlencsét hordani?

A kérdés tehát nem az, hány éves kortól lehet kontaktlencsét hordani, hanem az, hogy mikor elég érett a gyerek ahhoz, hogy megfelelően kezelje a lencséjét. A szemészek általában 14-16 éves kortól ajánlják, de ha a gyerek elég felelősségteljes, már korábban is viselhet szemüveg helyett vagy mellett kontaktlencsét.

Kezdetben ajánlott napi (eldobható) változatot vásárolni, mivel ennél nem kell bajlódni a tisztítással és a tárolással. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek, motiváltságukból fakadóan, sokkal jobban odafigyelnek a helyes ápolásra, mint akár a felnőttek.

A napi kontaktlencsék után a gyerekek is áttérhetnek a heti, kéthetes vagy havi lencsékre, minden esetben a megfelelő használaton és a rendszeres kontrollvizsgálaton van a hangsúly. A kontaktlencsében alvást gyerekeknek nem ajánlják a szakemberek (és felnőtteknek is korlátozottan).

A kiskamaszok és kamaszok esetében a pszichológiával is foglalkoznunk kell: ebben az érzékeny időszakban sokszor magabiztosabbnak érzik magukat, ha nem kell szemüveget viselniük. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kontaktlencsét viselő gyerekek az önelfogadás mellett az iskolai feladatokban is magabiztosabban teljesítettek.

 Kontaktlencsék verhetetlenül alacsony áron


Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges



Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!