2014. február 27., csütörtök

Hogyan zajlik a kontaktlencsés szemvizsgálat?


A szemvizsgálatot nem érdemes „megúszni”. Ha nem viseltünk még kontaktlencsét, több okból is szükség van rá, de a lencse rendszeres használójaként is javasolt félévente felkeresni szemészünket.

Kontaktelncseblog.eoptika.hu - Kontaktlencsés szemvizsgálat


Szemünk olyan egyedi paraméterekkel rendelkezik, amire csak a szemvizsgálaton derül fény – és mivel a kontaktlencse tökéletes illeszkedése és a komfortos viselet a cél, ezen a vizsgálaton túl kell esni. Szerencsére nem kell semmitől tartani, egyedül az időt kell rászánni, de a procedúra nem jár fájdalommal. Az első alkalom kb. 30-60 percen keresztül tart, próbaillesztéssel együtt.

A panaszok felmérését computeres vizsgálat követi, melynek során például a fénytörési hibákat lehet kiszűrni. A szemész vagy optometrista ellenőrzi a látóélességet, a színlátást és a szemmozgató izmok működését is, és beméri a szaruhártya görbületét, ami szintén elengedhetetlen adat a kontaktlencse kiválasztása szempontjából, hiszen a lencsék – az emberi szem sajátosságai miatt – is eltérő görbületűek. A vizsgálaton sor kerül a szemfelszín (szaruhártya, kötőhártya, könnyfilm), valamint a szem mélyebb részeinek (szemlencse, szemfenék) vizsgálatára is. Első alkalommal általában a szemnyomásmérést is elvégzik, mellyel akár a zöldhályog is kiszűrhető.
Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Dailies AquaComfort Plus

A legtöbb helyen hagyományos, próbaszemüveges módszerrel választják ki a legoptimálisabb dioptriát, majd a kapott paraméterek alapján az optometrista segít kiválasztani a legmegfelelőbb kontaktlencsét. A választás során figyelembe veszi azt is, ha például gyakran tapasztalunk szemszárazságot – ilyenkor előfordulhat, hogy havi hordású lencse helyett napi vagy kéthetes lencsét ajánl.

A próbaillesztés után 15-20 percig viselnünk kell a lencsét, az optometrista eközben ismét ellenőrzi a látást, és réslámpa segítségével a kontaktlencse tökéletes illeszkedését. Ha mindent rendben talál, megtanít a kontaktlencse helyes használatára, tisztításának és tárolásának módjára.

Ha már rendszeres kontaktlencse-viselők vagyunk, és csak a féléves kontrollra jelentkezünk, a vizsgálat előtt fél napig érdemes szemüveget viselni a lencse helyett (ezt előzetesen minden esetben egyeztessük a vizsgálatot végző szakemberrel!) Ezen a vizsgálaton ellenőrzik a szem állapotát, a látásélességet, a szaruhártya és a szemlencse állapotát. A kontrollvizsgálat a szem egészségének megőrzése érdekében különösen fontos, ráadásul legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe. Ezek a vizsgálatok azért is jelentősek, mert ezek során akár más elváltozások is hamarabb kiderülhetnek (pl. zöldhályog, vagy akár a szürkehályog is).

Ma már a computeres és hagyományos vizsgálatokon kívül több helyen lehetőség van 3D-s látásvizsgálatra is, mely pontosabb képet ad, és több, a szemtől független panasz hátterét is feltárhatja (pl. migrénes fejfájás, fáradékonyság).

Az eOptika.hu szem előtt tartja vásárlói egészségét, így előzetes vizsgálat nélkül mi sem ajánlunk kontaktlencsét. Ha azonban az optometristával megtalálták az Önnek tökéletes típust, oldalunkon folyamatos kedvezményekkel várjuk vásárlóinkat!

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Kontaktlencsék 30-50% kedvezménnyel!


Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges



Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!