2014. február 13., csütörtök

Hány órán keresztül viselhetjük kontaktlencsénket?


A címben szereplő kérdés banálisnak tűnhet, amennyiben ezt az egyszerű választ adjuk rá: ameddig kényelmes. De mit tanácsol a szakember, és milyen kockázata van a nem megfelelő kontaktlencse-viselésnek?

Tekintsünk el a kontaktlencsék típusainak számba vételéről, hiszen azt már megtettük korábbi bejegyzésünkben. Jelen esetben azt vizsgáljuk, mi befolyásolja a nappali kontaktlencse-viselés idejét, mi az oka a szem esetleges fáradtságának.



Szaruhártyánk oxigénellátását – véredények hiányában – ébrenléti szakaszunkban a levegő biztosítja. Ha kontaktlencsét viselünk, úgy gondolhatnánk, akadályozzuk a szemfelszín levegővel való érintkezését, ez mégsem jelenti azt, hogy nem engedünk oxigént a szemünkbe. A ma használatos lencsék olyan speciális anyagból készülnek, melyek összetételüknek köszönhetően a szaruhártyának elegendő oxigént eresztenek át, miközben víztartalmuk miatt a szem kiszáradásától sem kell tartanunk.

A nappali kontaktlencse viselési ideje – ideális esetben – legfeljebb 12 óra. Azt persze nem mindig tudjuk előre kiszámítani, mikor tudunk egy munkanap végén megválni lencséinktől, éppen ezért figyelnünk kell szemünk jelzéseire, reakcióira. Ha előre tudjuk, hogy hosszú nap elé nézünk, célszerű magunkkal vinni a kontaktlencse-ápoló folyadékunkat, hogy szükség esetén levehessük és megtisztíthassuk vele a lencséket. Ha sokáig kell fent hagynunk őket (pl. ha munka után egy hajnalig tartó buliba is hivatalosak vagyunk), ezzel megtisztíthatjuk lencsénket, szemünket pedig műkönnyel frissíthetjük. A folyadékkal a rárakódott szennyeződés egy részét is lemossuk, míg a szemcsepp felfrissíti és nedvességgel látja el szemünket.

Azt minden kontaktlencse esetében látjuk (a dobozán szereplő adatokon), hogy milyen magas a lencse oxigénáteresztő képessége, ami nagyban befolyásolja azt az időtartamot, míg kényelmesen tudjuk viselni. A Biofinity kontaktlencséi például a magas oxigénáteresztő képességet magas víztartalommal párosítják, ezáltal hosszabb ideig nyújtanak komfortos és biztonságos viseletet.

Ha nem figyelünk oda, és túl sokáig hagyjuk szemünkön a kontaktlencsét, viszketni kezdhet (a csökkenő nedvességtartalom miatt), bepirosodhat, rosszabb esetben a lencsére rakódott szennyeződésektől fertőzéseket is kaphatunk. A csökkentő nedvességtartamot elkerülhetjük, ha mindig van nálunk szemcsepp, irritáció esetén pedig szemüvegre váltunk, és hagyjuk pihenni szemünket.

 Kontaktlencsék gyorsan és kedvező áron az eOptika.hu-tól!



Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!