2013. november 19., kedd

A kontaktlencse víztartalma

Mit is jelent és miért érdekes a kontaktlencse víztartalma?


Egy korábbi cikkünkhöz hasonlóan most ismét a kontaktlencse adataival foglalkozunk ‒ ezúttal a lencsék víztartalmát vesszük górcső alá. Ez az adat ugyanis kontaktlencse-típusonként eltér, és befolyásolja a komfortérzetünket is.


A kontaktlencse víztartalma
A kontaktlencse víztartalma


A szaruhártya a szemgolyónk külső burkának része, mely nem rendelkezik érhálózattal, ezért nyitott szem esetén az oxigént a légkörből veszi fel. A lágy kontaktlencsék hidrogélből készülnek, víztartalmuk azonban nagymértékben eltér: minél magasabb ez az érték, annál jobb az oxigénáteresztő képességük. Ezeket a kontaktlencséket naponta 12 órán keresztül ideális viselni, és minden használat után alapos tisztításra van szükség. A szemünk a légkörből rákerült piszok mellett fehérjét termel, ami szintén rátapad a lencsére, ez tisztítás hiányában fertőzéshez vezethet. Nap végére ezek a lencsék veszítenek víztartalmukból, amitől úgy érezzük, kiszáradt a szemünk ‒ ezért sem szabad a lágy kontaktlencsét éjszakára a szemünkön hagyni.


Éjszaka ugyanis a szaruhártya, a felső szemhéj belső felszínén lévő kötőhártyájának (tarsalis kötőhártya) ereiből nyeri az oxigént, amit a lágy lencse megakadályozna alvás közben. A problémát áthidaló megoldásként született meg a szilikon-hidrogél alapanyagú kontaktlencse, ami akár éjszakai viselést is lehetővé tesz. A TriComfort technológiával készült Air Optix Night & Day Aqua kontaktlencse ötször több oxigént enged a szembe, mint hagyományos társai, ráadásul a nedvességtartalma miatt különösen komfortos viselést biztosít.


Air Optix Night & Day Aqua kontaktlencse
Air Optix Night & Day Aqua kontaktlencse

A kontaktlencsék harmadik típusa a szilikon anyagú lencse, mely akár 24 órás viseletet is lehetővé tesz, viszont naponta új lencsére van szükség. Ezek az eldobható lencsék azoknak nyújtanak ideális viseletet, akik alkalmanként cserélik csak le a szemüveget, például sportoláshoz.


Bármelyik típusú kontaktlencse mellett döntünk, rendelkezésünkre állnak olyan szemcseppek (műkönny cseppek), melyek kifejezetten a lencsékhez készültek, és használatukkal megakadályozzák a szem irritációját, kiszáradását. Mindezek mellett is elengedhetetlen a kontaktlencse megfelelő, szakszerű tisztítása, tárolása, és a lejárati idő betartása!

Kontaktlencsék 30-50% kedvezménnyel az eOptika.hu kontaktlencse webbolttól!

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára