2013. december 15., vasárnap

A kontaktlencse légáteresztő-képessége


A kontaktlencsével szemben, lássuk be, nagyon magasak az elvárásaink. Tökéletesítse látásunkat, legyen kényelmes, maradjon nedves, és emellett engedje lélegezni a szemünket. Hogy is van ez?!



Korábbi cikkünkben már szót ejtettünk arról, milyen módon veszi fel a szaruhártyánk az oxigént nyitott és csukott szem esetén. Ha szemünk le van zárva, a szaruhártya a felső szemhéj véredényeiből mindössze egyharmadát tudja felvenni annak az oxigénmennyiségnek, amit egyébként a levegőből nyer. Ez az oka annak, hogy szaruhártyánk enyhén megduzzad éjszaka, amivel egészen addig nincs is semmi gond, míg reggel újra kinyitjuk a szemünket, mely szinte fellélegzik a levegő oxigéntartalmától. A kontaktlencsék légáteresztő-képessége eltérő, viszont ha egy hagyományos, viszonylag alacsony légáteresztést engedő lencsét éjszaka a szemünkön felejtünk, a szemhéjjal együtt duplán akadályozzák a szaruhártya „lélegzését”, és a szaruhártya a normális értékhez képest három-négyszeresére is duzzadhat ‒ de ez csak egy a kellemetlen mellékhatások közül.

A kontaktlencse légáteresztő-képessége (DK/t) függ a lencse anyagától és vastagságától is. A hagyományos lágy lencsék esetében ez az érték 25-35 ‒ ehhez képest a jelenlegi maximális mutató 175 Dk/t! Az ezt produkáló Air Optix Night&Day Aqua lencsék olyan speciális, TriComfort technológiával készülnek, aminek köszönhetően éjszakai használatkor (alvás során) is ugyanannyi oxigént kap a szaruhártyánk a lencsén keresztül is, mintha lencse nélkül aludnánk. Így ezek a kontaktlencsék akár 30 napon keresztül is hordhatók anélkül, hogy le kéne vennünk a szemünkről!

S hogy mi ennek az oka? A speciális anyagból készült lencse egyik fő alkotója a szilikon, mely kiváló oxigénhordozó, míg a másik, a fluor remekül tárolja azt. A kettő együtt felel azért, hogy szemünk kellő mennyiségű oxigént kapjon. A lencse struktúrája pedig olyan csatornákból tevődik össze, melyek az oxigén mellett a nedvességet is áteresztik, így nem szárad ki a szemünk, és a kontaktlencse is megfelelően mozog a szaruhártyán.

A kontaktlencsék, használódásuk során folyamatosan vesztenek légáteresztő-képességükből, ami a szem kiszáradásához vezet. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy figyeljük, hány alkalommal viseltük lencsénket!

A magas légáteresztő-képesség csak egy a kontaktlencséket meghatározó és jellemző mutatók közül. Következő bejegyzésünkből kiderül, milyen ismérvei vannak a különböző anyagú lencséknek.

Eredeti kontaktlencsék kedvező áron az eOptika.hu-tól

Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára