2014. december 15., hétfő

Hamarosan érkezik a vércukorszintet mérő kontaktlencse...


A mai, a technológia által egyre inkább meghatározott korban joggal merül fel a kérdés, mikor és milyen módon érkezik el az okos kontaktlencsék ideje. Pár éve még az okostelefon is nagy szó volt, ehhez képest ma okosórát és okostévét vásárolunk. Kérdés, milyen módon lehet mindezt a tudást az egészség védelmében felhasználni?



A cukorbetegség nem ritka probléma: 19 emberből egy küzd ezzel a betegséggel. A vércukorszint megemelkedését az okozza, hogy – inzulin hiányában, vagy az inzulin hatásának csökkenésekor – a sejtek (az agysejtek kivételével) nem tudják a glükózt a vérből felvenni, ami így a vérben marad. A vércukorszint megemelkedése rövid- és hosszútávon is komoly problémákkal járhat, ezért a cukorbetegeknek folyamatosan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. Ez a mindennapi rutin része, mégis befolyással van az életvitelre is, és így is sok cukorbeteg a szükségesnél kevesebbszer végzi el az ujj megszúrásával járó ellenőrzést.

Az orvostudomány régóta kísérletezik azzal, hogy a véren kívül más mérési módot találjanak, például hogy a könnyből is kimutatható legyen a vércukorszint. Persze a gyakorlatban nehéz elképzelni, hogyan gyűjtenénk könnyet ahhoz, hogy kiváltsuk az ujj megszúrását. Ezért a Google titkos laboratóriuma is elkezdett dolgozni az ügyön, és kifejlesztették az okos kontaktlencsét.

A kontaktlencse a mai – látáskorrekcióra szolgáló – lencsékkel megegyező anyagból készülne, így nem okozna problémát a szem oxigénellátásánál. Viszont két hajszálvékony réteg közé beépítettek egy mikrochipet, mely a könnymirigyek által kiválasztott folyadékból állapítja meg a viselője vércukorszintjét. A Google az okoslencsébe egy apró ledet is beépített, így fénnyel jelezné a betegnek, ha vércukorszintje a normális érték alá vagy fölé lépne.


Persze a tudomány nem áll meg ezen a szinten: a tervek szerint az okos kontaktlencse antennája segítségével összeköttetésben állna az okostelefonnal, ami naplót vezetne az eredményekről, és a normálistól eltérő érték esetén jelzést adna a betegnek, sőt extrém esetben automatikusan riasztaná a mentőket.

A Google csapata egy évvel ezelőtt adta hírül a fejlesztést, azóta azon dolgoznak, hogy a technológiai és forgalmazási hátteret kialakítsák az új eszköz számára, amely egyértelműen forradalmasítaná a diabétesz kezelését. A fejlesztésen a Microsoft is dolgozik, rendszerüket a megfelelő apparátus és engedélyezések után igyekeznek minél előbb piacra dobni. Egyértelmű, hogy az ujjbökések kiváltásával nemcsak praktikusabb, de biztonságosabb módját érnék el a vércukorszint mérésének.



Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!