2014. május 15., csütörtök

Van-e külön kontaktlencse a jobb és a bal szemre?


Azt gondolkodás nélkül vesszük tudomásul, hogy nem ugyanúgy tudjuk használni a jobb és bal kezünket, mivel ez nagyrészt a gyerekkorban tanultakon múlik. Azzal viszont sokszor csak a szemésznél szembesülünk, hogy a két szemünk tulajdonságai is eltérnek egymástól. És mi a helyzet a kontaktlencsékkel?

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Van-e külön kontaktlencse jobb és bal szemre?

Többször hangsúlyoztuk már, hogy ha a szemüveget kontaktlencsére cseréljük, mindenképp szükség van előtte szemvizsgálatra és kontaktlencse-próbaillesztésre, hogy a szakember megállapítsa, milyen lencsét viselhetünk. A későbbiekben elég félévente bejelentkezni a kb. negyedórás kontrollra, de az első, kicsit hosszabb vizsgálatot se mulasszuk el!

A szemvizsgálaton a szem felszíni tulajdonságain kívül a látóélességet is vizsgálják – előfordulhat, hogy a jobb és a bal szemünk eltérő dioptriájú lencsével korrigálható. De ez csak a legkézenfekvőbb példa. Az is megesik, hogy nem egyforma a két szem könnytermelésre, ami szintén befolyásolhatja, milyen kontaktlencsét ajánl a szakértő: szárazabb szemre például magasabb víztartalommal rendelkezőt. Ritka, de előfordul, hogy különböző típusokat írnak fel jobb és bal szemre. Gyakoribb ennél a dioptriában való eltérés, ebben az esetben ugyanannak a típusnak különböző dioptriájú lencséjét használjuk a későbbiekben, amennyiben beválik a lencse.

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Van-e külön kontaktlencse jobb és bal szemre?

Részben amiatt, hogy az emberek többségének eltérő dioptriájú a két szeme, kontaktlencse-gyártók általában három lencsét csomagolnak egy dobozba, mivel – havi lencsék esetében – negyedéves és féléves kiszerelésben ajánlják terméküket.

Az eltérő dioptria értéknek akkor van még igazán jelentősége, mikor reggel felhelyezzük szemünkre a kontaktlencsét. Megoldást jelenthet a kontaktlencsetok két oldalának eltérő színe, illetve ajánlott mindig ugyanazt a lencsét felhelyezni először, hogy megszokjuk, és ne tévesszük el.

Mindezeket figyelem kívül hagyhatjuk, ha ugyanolyan lencsét használunk mindkét szem esetében – ha ebbe a szerencsés csoportba sorolhatjuk magunkat, csak a megfelelő ápolásról és a rendszeres vizsgálatról kell gondoskodnunk.

Nézzen körül oldalunkon, és vásárolja meg kedvezménnyel kontaktlencséjét!

 Verhetetlenül gyors szállítás az eOptika.hu-n!


Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!