2014. április 17., csütörtök

Érdemes-e kontaktlencse-márkát váltani?


Laikusként gondolhatnánk arra, hogy egy szemorvosi vizsgálatot követően, szemünk adatainak ismeretében könnyedén válthatunk egy-egy kontaktlencsetípus között – de ez nem így van. Mit vizsgál a szemorvos, mi történik a próbaillesztés során, és hogy találjuk meg a nekünk tökéletes kontaktlencsét?

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Érdemes kontaktlencse-márkát váltani?

Annak, hogy a szemüveg helyett/mellett kontaktlencsét választunk, különböző okai lehetnek: akad, aki nem tud megbarátkozni a szemüveggel, más esztétikai okokból választja a lencsét, vagy sportolás miatt nincs más választása… Az indokokat sorolhatnánk, egy biztos: senki nem vásárolhat előzetes orvosi vizsgálat nélkül kontaktlencsét.

Szemünk ugyanis eltérő értékekkel bír, és nem elég a dioptria értékét ismerni:  a különböző vizsgálatok során a szemorvos megvizsgálja a látóélességen túl a szemmozgató izmok működését, a perifériás látást, a mélységérzékelést, a szemnyomást, valamint ellenőrzi a könnycsatornák és a szemhéj megfelelő működését. Ezeket a klasszikus vizsgálaton túl computeres és biomikroszkópos (réslámpával történő) vizsgálattal végzik. A kontaktlencselencse-választás során elengedhetetlen a görbület értékének meghatározása, hiszen ezen múlik, milyen típusú lencsét választhatunk. A szemszárazságot pedig azért is érdemes vizsgálni, mert ha pl. szárazabb a szemünk az átlagnál, valószínűleg speciális, száraz szemre alkalmasabb terméket fog ajánlani az optometrista. Ilyen például az Acuvue TruEye napi kontaktlencse, mely magas oxigénáteresztő képességű, a szilikon-hidrogél alapanyag pedig csökkenti a szemirritációt.

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Acuvue Trueye kontaktlencse

A szemvizsgálaton kívül a szakorvos azt is figyelembe veszi a kontaktlencse kiválasztása során, hogy milyen életvitelt folytatunk: viselnénk-e a lencsét sportoláshoz, milyen munkát végzünk stb. Mindezek és a szemvizsgálat eredményei tudatában kiválasztja a legalkalmasabbnak ítélt lencsét, mellyel próbaillesztést végez. A kontaktlencsének 10-15 percre szüksége van, míg megfelelően megállapodik a szemen – ha szükséges, több lencsét is ki kell próbálni, míg megtaláljuk a számunkra tökéleteset. A páciens ezek után próbalencsét kap, amit alkalma van a megfelelő ideig tesztelni, de kontrollvizsgálatra a későbbiekben csupán félévente egyszer van szükség. (Persze, ha bármilyen panaszunk van, azonnal forduljunk szakemberhez!)

Mindezek tudatában egyértelműen megkapjuk a választ a címben feltett kérdésre, hiszen ha már megtaláltuk a tökéletes kontaktlencsét, kár újabb márkákkal kísérletezni. Ha viszont problémánk van, a szakember vizsgálatai elengedhetetlenek ahhoz, hogy kiderítsük, mi volt a gond a választott kontaktlencsével, és újra megpróbáljuk megtalálni az igazit.

Ha kényelmesnek érzi megszokott kontaktlencséjét, bátran megrendelheti a későbbiekben is, oldalunkon kedvezményes áron vásárolhatja meg a kiválasztott terméket!

Kontaktlencsék akár 50%-kal a bolti árak alatt az eOptika.hu oldalon!


Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!