2014. június 19., csütörtök

A szférikus és tórikus kontaktlencsék


A látászavar nem merül ki a rövid- és távollátásban, a szemnek számos olyan tulajdonsága lehet, ami korrekciót igényel. Ilyen az asztigmia, a cilinderes fénytörési hiba is (a köznyelvben ezt szemtengelyferdülésnek hívják), mely a látásélességet befolyásolja.

Ha asztigmiánk van, minden távolságra elmosódottan vagy torzítottan látunk – kicsit olyan, mintha a környezetünkben minden szellem lenne. Ezzel együtt még lehetünk rövid- vagy távollátók is, a kettő nincs összefüggésben egymással.

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - Szférikus és tórikus kontaktlencsék

Ezért a látászavarért a szemlencse és a szaruhártya szabálytalan görbülete a felelős. Mivel ebben az esetben a szaruhártya nem gömbmetszet, hanem elnyújtott (amerikai focilabdához hasonló), egy tárgy bizonyos részei élesen vetülnek a retinára, más részei homályosak lesznek. Ez adja azt a szellemszerű tárgyleképezést, ami az élet számos területén okozhat problémát.

A statisztika azt mutatja, hogy azok közül, akik ezzel a problémával küzdenek, nagyon kevesen korrigálják látászavarukat kontaktlencsével, pedig ma már több lehetőség is van a látás tökéletesítésére.

A lágy kontaktlencsék fejlődésük során egyre vékonyabbak lettek, és a szabálytalan görbületű szemre kevésbé illeszkednek tökéletesen, így az asztigmiás páciensek között nem arattak osztatlan sikert (mivel kevésbé tudták korrigálni ezt a fajta látászavart).

Megoldást korábban a kemény lencse (ún. úszólencse) jelenthetett. Ebben az esetben a kontaktlencse és a szaruhártya között – a lencse merevségéből adódóan – könnyfilm van, ami lehetővé teszi a képkiegyenlítést. A kemény lencsék 3.50−4.00 Dcyl között képesek kiegyenlíteni az asztigmiát.

Mivel a lágy lencsék az átlagos felhasználók körében egyre sikeresebbek és kényelmesebbek lettek, a technológiáját továbbfejlesztve megalkották a lágy lencsék új generációját, a szférikus kontaktlencséket, melyek bizonyos mértékig képesek korrigálni az asztigmiát. Ezeket 0.75 Dcyl mértékig ajánlják a gyártók. Ilyen szférikus lencse például a PureVision az optikai kialakításnak köszönhetően csökkenti a szférikus torzulást, speciálisan lekerekített széle pedig a kényelmes viseletért felel.

Kontaktlencseblog.eoptika.hu - PureVision kontaktlencse

A magasabb cilinderértékek korrigálására fejlesztették ki a tórikus kontaktlencséket, melyek a lágy lencsékre jellemző vékony kialakítás mellett is szinte minden asztigmatikus tünetet korrigálnak. A cilinderes szemüveggel szemben nagyobb látóteret biztosítanak, sőt a magas oxigénáteresztő-képességgel és víztartalommal kombinált tórikus kontaktlencsék még kényelemesebb és biztonságosabb viseletet biztosítanak. A tórikus kontaktlencsék esetében a dipotrián kívül a tengely és a cilinder pontos helyét és értékét is meg kell határozni ahhoz, hogy a lágy kontaktlencsével ellensúlyozhassuk a szaruhártya szabálytalan görbületét.

Fölösleges tehát szellemországban bolyonganunk – az eOptika.hu-n is számos kedvezményes kontaktlencse közül választhat! A kontaktlencse kiválasztása és megrendelése előtt azonban mindenképp konzultáljon orvosával, optometrisájával!

 Szférikus és tórikus kontaktlencsék az eOptika.hu oldalon, a bolti árak alatt!



Ha tetszett a cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ismerőseiddel

* szükséges


Vissza a Kontaktlencse Blog főoldalára
Örömmel fogadjuk véleményed, oszd meg velünk!